• Jenis Tulisan
  • increase normal decrease    
  • black red green blue    
  • green blue purple
  • en  English
Selamat Datang, AWAM    |    Daftar    |    Log Masuk     |     Panduan Pantas
Utama > Artikel > Terapi Minda > Mengurus Emosi Kemarahan Anda

Mengurus Emosi Kemarahan Anda

 5 kongsi |  4737 lihat

Foto kredit: https://www.freepik.com
 
1) Fikir sebelum berkata-kata
Pada musim panas ini daripada masa ini, ia adalah mudah untuk mengatakan sesuatu yang anda akan menyesal kemudian. Kita seharusnya mengambil sedikit masa untuk berfikir sebelum berkata apa-apa yang akan menyakitkan hati seseorang individu.
 
2) Setelah anda tenang, meluahkan kemarahan anda
Sebaik sahaja anda berfikir dengan jelas, anda boleh menyatakan kekecewaan anda dengan lebih tepat tetapi nonconfrontional. Menyatakan ketidakpuasan, kebimbangan dan keperluan, anda boleh jelaskan tanpa mencederakan orang lain.

3) Amalkan aktiviti senaman
Aktiviti fizikal selalunya boleh membantu mengurangkan tekanan yang boleh menyebabkan anda menjadi marah. Jika berasa marah anda meningkat, pergi untuk berjalan pantas atau berlari, atau menghabiskan masa melakukan aktiviti fizikal lain menyeronokkan. Amalan sering memberi peluang kepada diri untuk ketawa juga akan menurunkan hormon stres dengan cepat. Ketawa juga adalah terapi bagi diri anda.

4) Ambil masa untuk berehat
Timeouts bukan sahaja untuk kanak-kanak. Berikan diri anda percutian singkat untuk mengurus emosi cenderung stres dan memberi tekanan. Beberapa detik-detik masa tenang boleh membantu anda berasa lebih bersedia untuk mengawal emosi kemarahan.
 
5) Gunakan perkataan 'saya'
Untuk mengelakkan mengkritik atau menyalahkan seseorang individu anda mungkin hanya meningkatkan ketegangan - menggunakan "saya" kenyataan bagi menerangkan msalah itu. Sebagai contoh, katakan, "Saya kecewa bahawa anda meninggalkan meja tanpa menawarkan untuk membantu dengan hidangan," dan bukannya, "Anda tidak pernah melakukan apa-apa kerja-kerja rumah."
 
6) Elak perasaan dendam
Pengampunan adalah alat yang berkuasa. Jika anda membenarkan kemarahan dan perasaan negatif kepada orang ramai maka perasaan positif anda akan menjadi lemah. Anda akan mendapati diri anda menghadapi kepahitan aau rasa ketidakadilan. Tetapi jika anda boleh memaafkan seseorang yang marah anda, anda mungkin belajar daripada kedua-dua keadaan. Ia tidak realistik untuk mengharapkan semua orang  untuk berkelakuan tepat seperti yang anda mahu pada setiap masa.
 
7) Gunakan humor untuk melepaskan ketegangan
Gunakan humor untuk membantu anda menghadapi apa yang membuat anda marah. Jangkaan yang positif serta yang tidak realistik akan membawa pelbagai kekangan dalam hidup. Elakkan sindiran, walaupun ianya boleh menyakiti perasaan dan memburukkan lagi keadaan.
 
8) Amalan kemahiran relaksasi
Amalan latihan teknik pernafasan dengan bayangan senario yang santai, atau mengulangi perkataan atau frasa yang menerangkan, seperti, "ALL IS WELL" Semuanya akan menjadi mudah. Anda juga boleh mendengar muzik, menulis dalam jurnal atau melakukan terapi relaksasi untuk menggalakkan bersantai.

9) Gunakan perkataan positif
Amalkan menggunakan perkataan positif setiap hari terhadap diri sendiri seperti saya boleh berjaya, saya berpotensi dan sebagainya. Kata-kata sebegini akan sentiasa merangsangkan diri anda.
 
10) Tahu bila untuk mendapatkan bantuan
Belajar untuk mengawal kemarahan adalah satu cabaran bagi semua orang. Mendapatkan perkhidmatan kaunseling untuk isu-isu kemarahan jika kemarahan anda seolah-olah di luar kawalan. Ini adalah supaya anda tidak melakukan perkara yang boleh menyakitkan orang sekeliling anda.


Penilaian bacaan
 5
0%
 4
0%
 3
0%
 2
0%
 1
0%

Maklumat Pengarang